Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Kipmobiel in de boomgaard

In 2009 is vanuit het Louis Bolk Instituut gestart met het fokken van een nieuwe dubbeldoelkip, het ras de Vredelinger. Het doel was om tot een kip te komen die nog een behoorlijk aantal eieren legt en die daarnaast ook aanleg heeft voor vleesaanzet, vandaar een dubbeldoelras. Op dit moment (2017) zijn de Vredelingers verspreid over ongeveer 25 kleine bedrijfjes in Nederland, waar de kipmobiel in onze boomgaard er een van is. Het kipmobiel werd geplaatst door de eigenaren van Natuureieren.nl.

De kipcaravan die zij hebben gemaakt is nagebouwd van de historische kippenhokken die je vroeger veel in Twente en de Achterhoek op het platteland zag. Soms zie je ze nog, meestal zonder kippen, bij oude boerderijen. Het enige grote verschil zijn de wielen eronder.

In het bij ons geplaatste kipmobiel is plaats voor maximaal 60 kippen. Het hok gaat ‘s nachts dicht met een automatisch systeem. Er zitten 12 nestkasten in en 12 meter zitstok. Ook zitten er grote ramen in zodat er veel daglicht naar binnen kan. De mest valt ‘s nachts op mestplanken, dit wordt verzameld en samen met stro en hooi gecomposteerd. De grondoppervlakte en de ruimte onder het hok is geheel te gebruiken door de kippen, zodat ze in het geval van ophokplicht nog voldoende ruimte hebben. Water van het dak wordt opgevangen voor hergebruik.

De eerste kipmobiel / kipcaravan werd op 29 oktober 2017 geplaatst in onze hoogstamboomgaard. Na enkele dagen gewenning ging het luikje open en konden de 8 Vredelinger hennen en twee Vredelinger hanen voor het eerst naar buiten. Het is de bedoeling dat er over een half jaar 58 kippen en twee handen rond lopen in de boomgaard.

De weidepalen om de boomgaard werden voorzien van de Gallagher kippen afrastering. De afrastering bestaat uit een kippennet gecombineerd met schrikdraad (hier niet toegepast). De hoogte van de afrastering is 1.12m en je praat over een totale lengte van 300m. De kleur is groen waardoor deze afrastering niet of nauwelijks opvalt. 

Waarom nu kippen in onze boomgaard zult u zich afvragen.
Kippen zijn namelijk goed in te zetten voor het op een natuurlijke manier vruchtbaar houden van de bodem en het opruimen van een teveel aan schadelijke insecten in de boomgaard. Veel insecten overwinteren namelijk in de grond.
Daarnaast zijn ze dol op het gras en houden het daardoor kort. Het is daarom niet meer nodig om het gras onder de fruitbomen te maaien met een grasmaaier of een klepelmaaier. Dat scheelt je weer veel tijd en onkosten. Het blijft wel even afwachten of het gras definitief verdwijnt. Het blijven kippen ze hebben soms ook behoefte aan een zandbad dus dat gaan we de komende tijd in de gaten houden of dit niet te veel uit de hand gaat lopen. Daarom is ook een groot stuk in de struiken afgerasterd zodat ze zich daar mooi te goed kunnen doen aan een speciaal zandbed.

Eigenlijk eten de kippen alle insecten op die ze te pakken kunnen krijgen waaronder:

Zeg maar dag tegen de larven van de rozenkever, de rupsen van de wintervlinder en aller ander ongedierte.
Ook de schadelijk insecten uit het valfruit kunnen door de kippen geruimd worden.


 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 45 gasten online