Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Zonnebrandschade

In september 2016 kwamen er meldingen binnen van zonnebrandschade / hittestress aan bijna rijpe appels uit Nederland en Duitsland. Deze bijna rijpe appels kunnen namelijk slecht tegen hete zon. Duidelijk zichtbaar zijn dan bruine brandplekken op de appels. Het is een lokale aantasting en ze zijn nog wel eetbaar. De reden is de tropische temperaturen van afgelopen week-37 en eind augustus, waardoor de vruchtoppervlak temperatuur veel te hoog oploopt als de appel vol in de zon hangt. Dit effect is gelukkig nog niet opgetreden bij onze appels. Een te hoge dosis zonnekracht of UV- straling werkt ook niet bevorderlijk en was ook maximaal tijdens de tropische temperaturen. Ook treed er zonnebrandschade op aan bladeren en niet alleen in de fruitteelt maar ook in de randen van bossen. Het lijkt dan veel op extreme snelle intrede van de herfst maar dat is niet zo. In Duitsland wijst men de verstoorde ozonlaag aan als schuldige en de hitte door het veranderende klimaat. Veel fruittelers nemen dit jaar maatregelen tegen zonnebrand door afdekken met netten of sproeien met water. Wat wel opvallend is is dat vroeger dit effect niet optrad tenminste hierover niets terug kunnen vinden in de literatuur.

Er zijn drie typen zonnebrand bij appel.
Zonnebrandnecrose ontstaat als het vruchtoppervlak gedurende 10 minuten boven 52⁰C uitkomt. Hierbij gaan cellen dood. Later kunnen ingezonken bruine of zwarte plekken verschijnen.
Bij vruchtoppervlak-temperaturen van 46⁰C tot 49⁰C (rasafhankelijk) gedurende een uur ontstaat zonnebrand met bruinverkleuring. Cellen blijven leven, maar er ontstaan gele of bruine vlekken op appels aan de zonkant.
Foto-oxidatieve zonnebrand ontstaat al bij temperaturen onder de 45⁰C bij appels die vanuit (deels) schaduw plotseling in de volle zon komen. Vaak kleurt de zonnebrandplek witbleek, een teken dat de huidcellen dood zijn. Na enkele dagen kleurt de plek geleidelijk bruin en vervolgens zwart en necrotisch.

Zonnebrand is te voorkomen door te spuiten met anti-zonnebrand-middelen, (schaduw)netten. Ook het fruit benevelen met 10 kilogram klei op 200l water per hectare behoort tot de mogelijkheden en komt van Franse en Spaanse telers. Het fruit oogt daardoor wat doffer maar als ze gewassen worden verdwijnt het laagje klei weer. Een ander veel toegepaste methode is het besproeien van de bomen met water. Wel zonder ijzer want dat geeft roestbruine vlekken op het fruit.
Daarnaast voorkomen praktische maatregelen zonnebrand, zoals geen heftige zomersnoei (aan de zonkant) uitvoeren en het vermijden van droogtestress. Ook aan takken die onder het gewicht van de vruchten doorbuigen kunnen de appels in de zon komen te hangen. Hoe meer de appels in de schaduw hangen hoe minder kans op zonnebrand. Oudere bomen hebben daardoor minder last dan jonge bomen.


 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 66 gasten online