Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
KNMI valse lentes (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: KNMI valse lentes
#753
KNMI valse lentes 2 Jaren, 1 Maand geleden Karma: 0  
01/07/2022
Het KNMI constateert dat 'valse lentes' in Nederland vaker voorkomen, met meer risico op vorstschade in fruit. Wel voorziet het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut dat de kans op schade door dit verschijnsel na 2050 waarschijnlijk kleiner wordt.
Door hogere temperaturen in het voorjaar komen appelbomen al relatief vroeg in bloei, geeft het KNMI aan. De bomen en met name de bloesem zijn daardoor gevoeliger voor schade door nachtvorst. Het instituut noemt dit verschijnsel valse lente en constateert dat deze in Nederland steeds vaker voorkomen.

Aan de hand van een appelbloeimodel berekent het KNMI vanaf 1951 op basis van uurlijkse temperatuurmetingen de start van de appelbloei. Ook berekent het model voor ieder uur de kans op schade door late nachtvorst. Vastgesteld is dat in volle bloei bij een temperatuur van -2,2 graden aanzienlijke schade optreedt door het kapotvriezen van bloesem.
De metingen van het KNMI tonen aan dat appelbomen in Nederland nu gemiddeld drie weken eerder bloeien dan zeventig jaar geleden. Daarentegen het risico voor late nachtvorst, ofwel de laatste dag in het voorjaar dat de temperatuur daalt tot -2,2 graden, niet of nauwelijks is veranderd

Voor het klimaat rond de jaren 2050 en 2085 gaat het KNMI uit van vier mogelijke scenario’s. Met de temperatuurgegevens in deze scenario’s heeft het instituut met het appelbloeimodel het aantal valse lentes uitgerekend. Door het opwarmen van brongebieden waar normaal de kou voor Nederland vandaan komt, neemt de kans op late nachtvorst af.
Volgens het KNMI zal daardoor rond 2050 het verschijnsel valse lente nog slechts sporadisch voorkomen, ook al komen appelbomen dan nog vroeger in bloei.




Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 24/10/2022 16:46 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2022 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 03/01/2022 18:39
 
thread linkthread link Bestrijdingsmiddelen vaker in fruit
Erwin 31/01/2022 18:25
 
thread linkthread link Fruit verpietert aan de bomen
Erwin 24/10/2022 16:34
 
thread linkthread link KNMI valse lentes
Erwin 24/10/2022 16:36
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 209 gasten online