05/07/2014
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken schiet Nederlandse kleinfruittelers te hulp in hun strijd tegen de Drosophila suzukii fruitvlieg. Dijksma heeft op 24 juni een tijdelijke vrijstelling voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer afgegeven. De werkzame stof van Tracer is Spinosad. De vrijstelling geldt voor de onbedekte teelt van aardbeien en de teelt van frambozen, bramen en bessen. Voor gebruik in kers is geen vrijstelling verleend, terwijl juist bij dit gewas de afgelopen weken door PPO-Fruit aantasting door de Suzukii fruitvlieg is geconstateerd.
Aan het gebruik van Tracer zijn wel een aantal voorwaarden verbonden.
Bron: De Fruitteeltkrant
09/08/2014
Voor het eerste is in Nederland aantasting van de Suzukii-fruitvlieg gevonden in pruimen. De eerste aantasting is gevonden op vruchten van het ras Opal die bij de pluk waren blijven hangen. Ook in Zuid-Duitsland en Zwitserland is dit jaar aantasting door Drosophila Suzukii geconstateerd in kwetsen. Tot nu toe werd aangenomen dat de kans op aantasting bij pruimen en kwetsen geringer zou zijn dan bij aardbeien, frambozen, bramen en kersen, omdat de fruitvlieg geen voorkeur heeft voor pruimen en kwetsen. De populatie fruitvliegjes is dit jaar extreem groot, mede door de zachte winter waardoor meer vliegjes dan normaal de winter hebben overleefd.
Het volgende gewas wat gevaar loopt op aantasting zijn (wijn)druiven. Vanuit Zuid-Europa is bekend dat druiven zeer aantrekkelijk zijn voor de fruitvlieg
18/09/2014
De klimaatomstandigheden voor de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) ontwikkelen zich dit seizoen optimaal. De laatste weken lijkt de aantasting in aardbeien, bramen en (herfst-)frambozen toe te nemen.
In buitenbramen wordt volop ei-afzet waargenomen en ook het aantal meldingen van aardbeien- en druiventelers neemt toe. Door de kortere dagen en lagere temperaturen wordt de oogstinterval straks groter en kan schade door deze fruitvlieg verder gaan toenemen. Doordat in de omgeving volop waardplanten en dus infectiebronnen aanwezig zijn, is in geheel Nederland de populatie vliegen inmiddels fors toegenomen.
11/11/2014
Dankzij de klimaat verandering heeft de Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii) zijn intrede gedaan in Nederland en brengt zeer veel schade toe aan onder ander bramen, frambozen, kersen, pruimen, druiven, bessen en veel wilde bessensoorten. Ze zijn dan niet meer geschikt voor consumptie. Wij zijn gevraagd om mee te werken aan een landelijk onderzoek, Komende week zullen de vallen voor monitoring geplaatst worden.
Woensdag de vallen geplaatst en donderdag erop was het al bingo. De monitoring was helaas een succes. De gevangen vliegjes zijn gedetermineerd als de Aziatische fruitvlieg. Ook dit krengetje heeft zich dit jaar nu in Haaksbergen gevestigd. Komende donderdag ben ik uitgenodigd voor een (Europese) bijeenkomst hierover in Eindhoven.
19/12/2014
Vanaf 2015 kunnen Nederlandse telers in de onbedekte teelt van aardbei, braam, framboosachtigen en de belangrijkste bessengewassen Tracer gebruiken in hun strijd tegen de suzukii-fruitvlieg.
Op verzoek van NFO, LTO-Nederland en Dow AgroScience heeft het Ctgb besloten de toelating van het middel Tracer (werkzame stof spinosad) uit te breiden naar diverse fruit- en groentegewassen. Deze uitbreiding is tot stand gekomen in het kader van een project binnen het Expert Centre Speciality Crops, welke is gecoördineerd door de NFO. Het Fonds Kleine Toepassingen heeft de Ctgb-beoordeling en de residuonderzoeken gefinancierd.
Tracer had al een brede toelating in glasgroenten en vollegrondsteelten van kool, prei en uien.
Door de etiketuitbreiding is Tracer straks ook inzetbaar in een aantal fruitgewassen en in een nog groter aantal groentegewassen.
Met dit besluit komt er voor het eerst een toelating beschikbaar voor de bestrijding van de suzukii-fruitvlieg in de fruitteelt. Frederik Bunt, voorzitter van de NFO-productgroep steen- en houtig kleinfruit: “De reguliere toelating van Tracer in houtig kleinfruit is een eerste stap op weg naar het beheersbaar krijgen van de suzukii-fruitvlieg die veel schade aanricht”.
Een punt van zorg zijn de zware beperkende maatregelen die aan het gebruik kleven. Alleen door het opnemen van strenge maatregelen om drift te beperken was een reguliere toelating mogelijk. Volgens de NFO voldoen op dit moment meerdere percelen en spuitapparatuur niet aan de gestelde eisen.
Telers van steenfruit zoals kersen, pruimen en abrikozen en telers van kiwibessen hebben voorlopig niets aan deze toelating. Tracer is in deze gewassen vooralsnog niet toegelaten. De NFO probeert om in 2015 voor deze gewassen een tijdelijke toelating te krijgen.
Het Expert Centre Speciality Crops heeft op verzoek van de NFO in 2012 het verkrijgen van voldoende gewasbeschermingsmiddelen tegen suzukii-fruitvlieg als prioriteit benoemd. Samen met Dow AgroScience en het Fonds Kleine Toepassingen is geïnvesteerd in het toelatingsdossier en de toelating. Tegelijk met de uitbreiding naar fruit zijn diverse groentegewassen meegenomen. Het toelatingsdossier is compleet gemaakt door intensieve samenwerking met België, Engeland, Duitsland en Frankrijk.
Bron: persbericht NFO / Expertcentre
22/12/2014
Uit België komen berichten dat rijpe peren, die zijn blijven hangen, ook een voortplantingsplaats voor de vlieg zijn. Het lijkt erop dat de Drosophila suzukii ook een grote plaag voor al het pitfruit gaat worden.
|