15/08/2012
Fruittelers in het praktijknetwerk ‘Vogels in het Betuwse Fruit’ gaan deze zomer aan de slag met een mix aan technieken om vogels uit hun peren te houden. Naast akoestische middelen worden er verschillende nieuwe reflectiemiddelen gebruikt, zoals holografische linten en Zuid-Afrikaanse reflectiepiramides. Nieuw is ook het gebruik van een soort lasergeweer en de toepassing van geurstoffen. Omdat vogels vaak gewenning vertonen, worden de weringstechnieken gecombineerd.
De telers in het netwerk hebben nu een jaar ervaring met maatregelen tegen vogelschade rondom de oogst van Conference peren. Zij hebben een aantal innovatieve maatregelen uitgeprobeerd en hebben beter zicht op welke soorten vogels plaaginsecten opeten en/of van een lekkere sappige en zoete peer houden. Over het algemeen bleek dat visuele en akoestische wering maar kort werkt, omdat de vogels er aan wennen. Daarom is afwisseling in werende materialen belangrijk. Visuele weringsmethoden zijn minder tot niet effectief op bewolkte dagen. Of visuele en akoestische maatregelen ook tegen vraatschade door konijn/haas/ree werken, is niet goed bekend. Deze schade komt wel voor in de boomgaarden.
Tijdens een recente avondexcursie vogelherkenning op het bedrijf van Sander de Vree in Wely zagen de fruittelers 24 soorten vogels. Dat waren niet allemaal schadelijke soorten. Veel vogels eten zelfs schadelijke insecten of zaad. Er zijn echter ook vogels bij die als ‘extraatje’ van de afrijpende peren genieten. Voor de vogels geen belangrijke voedselbron, maar voor de perentelers wel een belangrijke inkomstenbron. De schade doet zich vooral voor in de drie à vier weken voorafgaand aan de oogst als het suikergehalte van de peer oploopt. Door de vogels in de boomgaard te bestuderen, krijgen de fruittelers meer inzicht in het gedrag van deze gevederde bezoekers. Vervolgens kunnen zij gerichter maatregelen nemen.
In 2010 keerde het Faunafonds circa 1.4 miljoen euro uit aan fruittelers in Nederland. Dit is een toename van 350 procent ten opzichte van 2005. De werkelijke schade is nog groter en dat voelen de perentelers in hun portemonnee. In het praktijknetwerk zoeken telers naar praktische en goed werkende afschrikmiddelen, die de biodiversiteit onaangetast laten. Gedurende de maanden augustus en september zijn de vogels niet welkom tussen de peren en dat zullen ze weten!
Voor meer informatie over dit netwerk kunt u contact opnemen met de netwerkbegeleider Radboud Vorage, 06-51431301 of
agriproject@hotmail.nl
Bron: Praktijknetwerken in de Landbouw